Deel 3: de overgang naar VA was zowel praktisch als mentaal
De overgang naar het VA-schap was voor mij niet alleen een praktische verandering, maar vooral een mentale.
Ik moest leren dat mijn fysieke aanwezigheid niet bepaalt hoeveel waarde ik toevoeg. Voorheen was ik gewend om van 9 tot 5 op kantoor te zitten, waar je werk letterlijk wordt gemeten aan hoe lang je aan je bureau zit.
Als Virtueel Assistent ben je onzichtbaar
Als VA werk je onzichtbaar, vaak vanuit huis, en draait alles om de resultaten, het werk, wat je levert en hoe goed je dit kunt communiceren. Dat was een enorme mindset shift.
In het begin voelde ik me schuldig als ik niet constant achter mijn laptop zat. Ik dacht: “Als ik niet van 9 tot 5 beschikbaar ben, lever ik misschien niet genoeg waarde.” Maar dat is helemaal niet waar.
Het gaat erom dat je het werk doet, dat je de ondernemer helpt groeien, en dat je waarde toevoegt aan het proces. Dat heeft niets te maken met het aantal uren dat je achter je scherm doorbrengt.
Deze shift maakte me bewust van iets belangrijks: als VA ben je er om ondernemers te helpen met hun groei. Door mijn werk konden mijn klanten meer uitvoeren in hun bedrijf en écht stappen zetten. Het was zo mooi om te zien dat mijn bijdrage effect had op hun resultaten.
Het ene wat ik deed, zorgde ervoor dat zij weer een volgende stap konden zetten, en dat gaf mij zoveel voldoening.
Communicatie is de sleutel
Wat ik daarnaast moest leren als nieuwe VA, was dat duidelijke communicatie de sleutel is. Het is misschien cliché, maar het is echt zo. Als VA ben je niet fysiek aanwezig, dus het is belangrijk dat je extra veel communiceert en dat je afspraken maakt over hoe je samenwerkt.
Denk aan vragen als:
- Hoe en wanneer communiceren we?
- Wat zijn de verwachtingen van beide kanten?
- Wat is de waarde die ik toevoeg?
- Hoe communiceer ik de waarde die ik toevoeg?
Dit is bij elke klant weer een nieuwe leerweg, omdat geen mens hetzelfde is natuurlijk. Maar door dit wel al te weten, te bespreken en goed af te stemmen, zet je vanaf het begin een goede basis. Je vermindert (want voorkomen is onmogelijk) misverstanden en je creëert vertrouwen in de samenwerking.
Andere obstakels onderweg
Ondertussen had ik zoals je kunt lezen alweer veel geleerd en wat meer ervaring op zak. Ik kreeg steeds meer klanten en dat betekende ook gegarandeerd: meer hobbels en obstakels onderweg 🤣 ✅
Creëer niet je eigen burn-out vanuit huis
Eén van de grootste obstakels als nieuwe VA was het managen van mijn tijd, grenzen en multitasken.
Vooral in de beginfase wilde ik zoveel mogelijk werk aannemen, uit enthousiasme en de drang om mezelf te bewijzen. Dat ging goed, tot ik op een gegeven moment tegen mijn eigen limieten aanliep.
Ik had veel klanten: yesssss! Ik zat ook opeens van 7:00 tot 20:00 achter m’n computer, oeps... En toen wilden ze allemaal tegelijkertijd méér taken aan mij geven: “uhhhmmmmmm ja is goed, maar wanneer dan!?”
Ik voelde me totaal overbelast en in paniek. Om het voor elkaar te krijgen ging ik sneller werken, maar ik ging niet meer verdienen.
Ik had voor mijzelf een thuis-kantoorbaan gecreëerd zonder grenzen en ik stond op het randje van een burn-out. Super! 🙃
Wat ik hiervan leerde, is dat je als VA niet alleen moet letten op wat je kunt, maar ook op wat je aankunt. Je grenzen bewaken is essentieel.
Het feit dat je thuis kunt werken en overal je laptop kunt openslaan is heerlijk, maar het is ook een valkuil want je kunt letterlijk ALTIJD werken.
Dit is misschien voor sommigen een open deur, maar ik moest het echt leren als nieuwe VA.
Het is prima om ambitieus te zijn en iedereen te willen helpen, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. Je moet duidelijk durven communiceren over wat haalbaar is en tijdig aangeven wat wel en niet kan. Pfffffff dat is een HARDE les die ik in die periode zeker leerde.